19 NOVEMBER 2019 - QUATUOR BOZZINI

DINSDAG 19 NOVEMBER 2019
QUATUOR BOZZINI
locatie: De Link in Het Cenakel, Tilburg
zaal open 20:00 | aanvang 20:30 uur | normaal €20,- | student €10,-

Quatuor Bozzini is ongetwijfeld één van de beste strijkkwartetten ter wereld. De groep uit Montréal is dan ook voortdurend onderweg, speelt concerten over de hele wereld, en runt daarnaast nog een eigen platenlabel. Op het programma een relatief oud werk: Shostakovich’ allerlaatste strijkkwartet uit 1974 en op verzoek van De Link: het prachtige ‘About Bach’ van Cassandra Miller, gecomponeerd in 2015.

Shostakovich’ laatste strijkkwartet hoort tot de meest aangrijpende muziek die hij ooit schreef. Het bestaat uit zes delen die alle in dezelfde duistere tonaliteit klinken in hetzelfde tempo, als zes wolken die verschillend zijn gevormd en gedurende een half uur voorbij zweven. De première vond plaats in Leningrad op 15 november 1974, aan het begin van de laatste winter van de componist.

De compositie ‘About Bach’ van Cassandra Miller is gebaseerd op een frase uit de beroemde Chaconne van Bach. Het in ijle hoge tonen hypnotiserend herhaalde motief wordt omgeven door een koraalachtige beweging. Het strijkkwartet won in 2016 de Jules Léger Prize, Canada’s belangrijkste prijs voor nieuwe kamermuziekwerken.

Sinds 1999 is Quatuor Bozzini een origineel geluid in de nieuwe en klassieke muziek. Het kwartet neemt graag risico’s en treedt het liefste buiten de gebaande paden. Met strenge kwalitatieve criteria koesteren zij een enorm divers repertoire, zonder zich iets aan te trekken van modieuze stromingen. Dit heeft ertoe geleid dat zij beschikken over bijna tweehonderd stukken in opdracht en dat zij ruim driehonderd werken in première hebben gebracht. Een concert van Quatuor Bozzini is een intens gedeelde muzikale ervaring met een uiterst gevoel voor details.

Programma

  • Naomi Pinnock – String Quartet Nr. 2 – 2011-2012
  • Cassandra Miller – About Bach 2015
    pauze
  • Shostakovitch, Dmitri – Quatuor no 15 en mi-bémol mineur (1974)

AGENDA  |  TICKETS