DINSDAG 19 FEBRUARI 2019 - NEW EUROPEAN ENSEMBLE

DINSDAG 19 FEBRUARI 2019
locatie: De Link in Het Cenakel, Cenakel 1, Tilburg
zaal open: 20:00 uur | aanvang 20:30 uur |

NEW EUROPEAN ENSEMBLE
Het New European Ensemble speelt een van de hoogtepunten uit de late 20e eeuw, ‘Vortex Temporum’ van de Franse spectralist Gérard Grisey en ‘Arguments against Motion’ geschreven door de Canadese componist Justin Christensen.
Programma

  • Justin Christensen (b.1975) – Arguments against Motion (2012)
    pauze
  • Gerard Grisey (1946-1998) – Vortex Temporum (1994-1996)
  • I – Interlude – II – Interlude – III – Interlude
In Parijs in de jaren ‘70 werkte een groep jonge componisten met de nieuwste computer technologieën om klank te analyseren om hun compositiekunst te bevorderen. Onder hen de componist Gérard Grisey die een nieuwe harmonische taal wist in te zetten waarmee hij wetenschappelijke klankanalyse met de natuur wist te verbinden.

Grisey had als voorgenomen doel met zijn werk Vortex Temporum ‘het uitbannen van materiaal om tijdsduur een prominente plaats te geven’. Het ging hem om een vortex in ruimte en tijd waarin de luisteraar opgezogen zou worden. Het hele werk is gebaseerd op een arpeggio uit het orkestwerk Daphnes en Chloë van Maurice Ravel. Volgens Grisey is Vortex Temporum ‘slechts het verhaal van een arpeggio in ruimte en tijd’.

De Canadese componist Justin Christensen studeerde aan McGill University in Montreal en bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij meerdere werken voor het New European Ensemble schreef waaronder The Failures of Marsyas bekroond met de Jules Léger Prijs. Zijn werken worden wereldwijd uitgevoerd door ensembles en orkesten.


AGENDA  |  TICKETS