DINSDAG 30 OKTOBER 2018 - DE SPELENDE MENS

DINSDAG 30 OKTOBER 2018
locatie: De Link in Theater De NWE Vorst

Willem II Straat 49, Tilburg

aanvang 20:00 uur

DE SPELENDE MENS
Een avond georganiseerd door concertserie De Link, Academic Forum (Tilburg University) en Theater De NWE Vorst. Met muziek van Componiste des Vaderlands Mayke Nas, lezingen en interviews.
Homo Ludens
Voor de Nederlandse Historicus Johan Huizinga stond vast dat de mens een homo ludens is, een spelende mens. Uit die gedachte vloeide de basisstelling dat alles wat wij mensen ‘cultuur’ noemen voortkomt uit spel, en zich ook verder ontwikkelt als spel. Als de mogelijkheid tot spelen onder druk komt te staan, is dus de hele cultuur in het geding’ (Trouw, 13 januari 2014).
Met bijdragen van:

  • Mayke Nas maakt graag muziek voor gelijkademende musici, bewegende stoelen, krassende krijtborden en openstaande bruggen. Zij prijst zich gelukkig te mogen werken met het Nieuw Ensemble, Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Bl!ndman, de Neue Vocalsolisten, Eighth Blackbird, het Ragazze Kwartet en andere muzikale tovenaars.
  • Prof. dr. Léon Hanssen, bijzonder hoogleraar Life Writing and Cultural Memory Tilburg University. Léon Hanssen (Kerkrade 1955) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde hij op de studie Huizinga en de troost van de geschiedenis.
  • Slagwerk Den Haag is gefascineerd door alles wat te maken heeft met geluid, puls en materialen als klankbron. ‘Wij zijn podiumbespelers én multi-inzetbare (co)creators. Als uitvoerders spelen we in elke denkbare setting. Op ons traditionele instrumentenarsenaal, maar ook op porselein, paardenkaken, glas of 3D-geprinte instrumenten. We werken samen met kunstenaars en makers van nu. In onze projecten reflecteren we op de nieuwste ontwikkelingen en willen we een bijdrage leveren aan de speurtocht naar het onontdekte.’
  • Michiel Deprez (België, 20 juli 1989) doorliep na de Ecole de Cirque de Bruxelle Formation Pédagogique de Academy for Circus and Performance Art (ACaPA), waar hij in 2015 afstudeerde. Hij is gespecialiseerd in jongleren en hij is vooral op zoek om zijn fysieke vaardigheden te combineren met zijn filosofische kijk op het bestaan. Waar velen zoeken naar zin en betekenis, interesseert Michiel zich juist voor de afwezigheid ervan.

AGENDA  |  TICKETS VIA DE NWE VORST