STADSCOMPONIST

 

TRACKING TILBURG ONLINE
Kun je je een stad zonder muziek voorstellen? 
Het was lente in Tilburg, maar stil op straat. De meeste van ons bleven binnen, de stad maakte een pas op de plaats. In de tijd waarin het openbare leven met piepen en kraken tot stilstand was gekomen, en langzaamaan weer opstartte, liet Stadscomponist van Tilburg Anthony Fiumara weer van zich horen.


‘In deze tijd van binnen zitten en afwachten wilde ik Tilburg toch weer laten klinken. Ik nodigde componisten en musici uit om korte stukken te maken. Muziek voor plekken die normaal gesproken vol met mensen zitten maar nu zitten te wachten op het muzikale talent dat hier in de stad rondloopt.’ – Anthony Fiumara

Componisten & solisten:
Anthony Fiumara & Diederik Smulders (cello)
Vlad Chleck & Jop Schellekens ( slagwerk)
Aura Bouw & Sjors van der Mark (elektrische gitaar)
Amin Ebrahimi & Hanna van Rooijen (sopraan)
Jacq Palinckx & Claire Adams (zang & viool)
Frank Crijns & Nikolai Clavier (altviool)
Remy Alexander & Tom Sanderman (saxofoon)
video: Sophie Tooten & Martin Kers
audio: Dario Giustarini
productie: Leon Caarls
Met dank aan Theaters Tilburg, Natuurmuseum Brabant, De Meesterbarbier, Cinecitta, LocHal, Hall of Fame, Biercafé Kandinsky
 
STADSCOMPONIST 2019-2020: ANTHONY FIUMARA
De Link heeft Anthony Fiumara gekozen om in 2019 en 2020 de rol van Stadscomponist van Tilburg te vervullen.
Anthony Fiumara

Toen ik vorig jaar werd benaderd om in 2019 en 2020 deze nieuwe functie van stadscomponist in te vullen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Hoewel ik intussen zelf uit Tilburg ben verhuisd, is de stad me nog altijd zeer dierbaar. In mijn werk als docent aan het AMPA – Conservatorium Tilburgzie ik dagelijks hoeveel muzikaal talent hier rondloopt. Ik probeer dat als een soort ambassadeur in en aan de rest van de stad te laten horen.


Terugblik Stadscomponist 2019
 
 

Anthony Fiumara geeft inwoners de hoofdrol in Tracking Tilburg

De in Tilburg geboren en getogen Anthony Fiumara, die dit jaar de rol van stadscomponist bekleedt, maakt zich op voor het sleutelstuk van zijn residentie. Op zaterdag 26 oktober wordt het project Tracking Tilburg, waar hij het afgelopen half jaar aan werkte, afgesloten met een performance in de LocHal. Voor die tijd zijn er al concerten in Paradox, De Nieuwe Vorst en Podium 111.


Tracking Tilburg
Het project Tracking Tilburg is een logisch voortvloeisel uit Fiumara’s rol van ambassadeur. Hoewel het in eerste instantie niet zozeer de bedoeling was zelf aan het componeren te slaan, besloot hij daar toch toe na bekend te raken met het werk van de Canadese componist en popmuzikant Charles Spearin.

‘Zijn album The Happiness Project, waar ik begin dit jaar op stuitte, sloeg bij mij in als een bom. Spearin interviewde zijn buurtgenoten over hun visie op een gelukkig leven, nam hun stemmen op, en verwerkte de gesprekken tot muziek. Heel ontroerend. Ik dacht meteen: zoiets wil ik ook maken!’

Waar de stadscomponist eerder dit jaar al een tiental lokale componisten opdracht gaf om muziek te schrijven voor het carillon in de Heikese Kerk, waaronder zijn studenten, reikt Fiumara met Tracking Tilburg verder de stad in. Inwoners van verschillende culturele achtergronden vertelden in de LocHal over hun persoonlijke drijfveren en banden met de stad. ‘Daarbij was het voor mij erg van belang om een goede dwarsdoorsnede te krijgen. Tilburg ís immers ook een buitengewoon diverse stad.’

Het project heeft uiteindelijk tot vijf stukken geleid. Deze zullen door het huisensemble van De Link op verschillende podia live worden uitgevoerd.

 

Stadscomponist Tilburg

De stadscomponist is een van de projecten van Geert van Boxtel, die door de provincie Noord-Brabant is aangesteld om klassieke muziek bij een breder publiek te laten landen. Als stadscomponist krijgt Fiumara de opdracht klassieke muziek te verlevendigen en de presentatie te vernieuwen. Dat moet leiden tot nieuwe composities, evenementen en nieuwe samenwerkingen. Anthony Fiumara is vanaf september ook aangesteld als docent compositie en analyse aan het conservatorium in Tilburg.

Een initiatief van concertorganisatie De Link. Dit project komt mede tot stand met steun van Kunstloc Brabant, de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg.

Anthony Fiumara (Tilburg, 1968) studeerde muziekwetenschap in Utrecht en werkte jaren als muziekjournalist voor onder andere Trouw. Tot de opheffing in 2009 was hij artistiek leider van Orkest De Volharding en hij stond aan de wieg van zowel het OUTPUT Festival voor elektrische gitaar in hedendaagse muziek als het cross-over-ensemble Lunapark. In 2016/2017 was hij Composer in Residence bij het Noord Nederlands Orkest. In 2017 Composer in Focus bij November Music. Anthony schreef o.a. voor Ensemble Musikfabrik, Slagwerk Den Haag, Temko, Holland Baroque, Ralph van Raat, Aart Strootman, Tom Sanderman.

www.anthonyfiumara.com